Colindatul este un obicei stravechi.Cei dintai colindatori au fost pastorii care au venit la pestera luminata unde S-a nascut Pruncul Iisus si bucurandu-se de acest semn ceresc si de glasul ingerilor au vestit degraba in cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.
Colindul este o nepretuita zestre spirituala, pe care o mostenim din mosi-stramosi. El este sfant, pentru ca transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este si bun, pentru ca acesta veste are menirea sa slujeasca vietii, sa aduca atata bine in lume si intre oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile si obiceiurile noastre de Craciun au fost o adevarata scoala de virtuti morale, intarind simtamintele de fratietate si de buna intelegere.
Colindatorii le canta cu incredintarea ca sunt solii unei lumii mai bune, cu binecuvantarea Domnului care a venit intre noi "Sa se nasca si sa creasca, sa ne mantuiasca". Colindele ne inalta sufleteste, ne innoiesc faptura interioara, ne apropie unii de altii, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertatori, mai credinciosi, intr-un cuvant ne picura in suflete acea liniste si acel echilibru moral ce ne este atat de necesar in calatoria vietii.
Asa am incercat sa bucuram si noi inimile ascultatorilor in Ajunul sarbatorii Sfantului Ierarh Nicolae. La Biserica ''Sfintii Imparati Constantin si Elena'' din orasul Darabani s-a organizat un concert de colinde. Au putut participa toate parohiile din Protopopiatul Darabani. Aici am expus o parte din programul pregatit cu copiii din parohia ''Sfantul M. Mc. Gheorghe'' Mlenauti, pregatit initial pentru zilele de Craciun.
Dupa programul pregatit de corul Bisericii gazde, copiilor li s-au oferit daruri si cate o iconita cu Sfantul pe care il praznuiam.
Sa va deschideti sufletul si sa ascultati cu inima colindele pe care le auziti in preajma acestor sarbatori minunate.
Dumnezeu sa va ajute!
Intradevar colinda face parte din datina noastra ortodoxa. Ar fi greu sa ne imaginam un Craciun fara colinde, nu am simti aceeasi atmosfera.
RăspundețiȘtergere