''Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ca să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere.'' (I Corinteni 1, 10)
Faceți căutări pe acest blog
marți, 22 noiembrie 2011
Biblioteca - gradina de carti
''Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu...'' Jorge Luis Borgesîn din Cartile si noaptea.
De cand societatea contemporana a gasit mijloace mai rapide de obtinere a informatiei, internetul ca factor cultural, va depasi in foarte scurt timp dezvoltarea bibliotecilor. Insa, in totdeauna exista un ''dar''.
Eu nu sunt si nici nu vreau sa ma considere cineva absurd, realizez ca modul in care ajung informatiile la ''destinatie'' este unul rapid si foarte comod. Cu un singur clik ajungem sa vizitam Sibiul, sa aflam de ce Mircea Eliade s-a autodefinit ''mut ca o lebada'' sau sa aflam povestile si sfaturile Pr. Cleopa Ilie... insa, biblioteca nu va putea disparea niciodata. Multi oameni prefera si astazi sa stea confortabili intr-un fotoliu sau unii in locul de relaxare special amenajat pentru a citi sau a rasfoi o carte. Sa simta pe buricile degetelor fila, sa adulmece mirosul scoartei sau sa se lase impresionati de frumusetea intrinseca a tipariturii. Probabil ca pe viitor, atunci cand vom rosti cuvantul biblioteca, nu ne vom referi la acelasi numar de public ca atunci cand internetul nu exista sau, nu era imbunatatit. Un singur lucru este cert, cultura nu poate supravietui fara biblioteca.
Multumim si noi d-lui Nazare Dorel pentru bibioteca pe care a donat-o Parohiei ''Sf. M. Mc. Gheorghe'' Mlenauti (imaginea de mai sus) . Astfel, am putut aseza toate cartile parohiei cu tenta religioasa, dar si carti care ar putea ajuta elevii in drumul lor pe care-l parcurg pana la maturitate.
Cat de mult inseamna pentru om in varsta posibilitatea de a citi cartea pe care il intereseaza fara niciun efort fizic sau material? El nu-si poate permite un calculator, Ipd, etc pe care sa-l foloseasca pentru a da un search in urma caruia poate afla ''''Minunile Maicii Domnului''. Ca sa nu mai vorbim de zonele joase sau de ce nu, chiar cele izolate, in care posibilitatea de a fi conectat la internet este minima.
Am vazut cum le stralucesc ochii, cum schiteaza un zambet atunci cand stau cu cartea in mana, grabindu-se spre casa pentru a descoperi acea scriere.
In concluzie, nu pot spune decat ca cele doua forte spre cunoastere se completeaza. Putem citi despre familia crestina in timp ce se incarca documentul care contine o reteta delicioasa de post.
Doamne Ajuta!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu